Vytápění infrapanely

Obecně je vžitý názor, že elektrické vytápění je drahé. Nemusí to však být pravda – vhodně navrženo vytápění sálavými panely může být nejen příjemné a estetické, ale zároveň i ekonomicky výhodné řešení.

Spolu s boomem energeticky úsporných domů si získalo oblibu i sálavé vytápění, které je velmi příjemné a zdravé a zároveň dokáže i snížit náklady na provoz. Vedle známých velkoplošných systémech – podlahovém, stěnovém či stropním vytápění – jsou možná méně známou, avšak šikovnou alternativou elektrické sálavé panely (nazývané také infrapanely). Mohou sloužit jako hlavní i doplňkové vytápění a oceníte jejich zejména v případech, pokud z nějakého důvodu nechcete zasahovat do konstrukce stavby. Jde o ploché desky, které se jednoduše osadí na zeď, strop či podpěry.

Jak to funguje

Při konvekčním vytápění, například radiátory, se teplo šíří konvekcí, tedy prouděním ohřátého vzduchu. Od něj se sekundárně ohřívají povrchy, předměty a lidé v místnosti, které jsou tak vždy o něco chladnější než vzduch. Navíc se spolu s cirkulací vzduchu víří i prach. Při sálavém vytápění se na přenos tepelné energie využívá infračervené záření – neohřívá vzduch, ale volně jím prochází, dopadá na povrchy, které jsou mu vystaveny, a zahřívá je. Na stejném principu funguje šíření tepla z kachlových kamen, z ohně i ze Slunce. Od konstrukcí, předmětů a lidí se následně ohřívá vzduch v místnosti. K výhodám sálavého vytápění infrapanely patří příjemný pocit „Tepla z kachlových kamen“, který nastane velmi rychle po jejich zapnutí. A protože většina stavebních materiálů dobře akumuluje teplo, které později předávají do prostoru, sálavé vytápění se obvykle spojuje i s velkou tepelnou setrvačností – to znamená, že stěny a další konstrukce sálají teplo ještě dlouho po vypnutí prvotního zdroje. Předností sálavého ohřevu je i dobré mikroklima v místnosti – minimální prašnost a stabilní vlhkost. Vedlejším efektem je přitom vysoušení stěn, které oceníte zejména ve starších objektech.

Proč je to úsporné?

Úspornost sálavého vytápění obecně spočívá zejména ve dvou důvodech – v rozložení teplot v místnosti a v takzvaném pravidle tepelné pohody. Při konvekčním vytápění založeném na přirozeném proudění vzduchu stoupá teplý vzduch vzhůru ke stropu a k podlaze klesá chladnější – v běžně vysoké obytné místnosti (přibližně 2,5 m) může být rozdíl teplot až 8 °C. Naproti tomu při sálavém vytápění je rozložení teplot podstatně rovnoměrnější – rozdíl mezi stropem a podlahou nebývá větší než 2 °C. Aby vám bylo příjemně na sedačce, pár centimetrů nad zemí, stačí tedy dodat do místnosti mnohem méně tepelné energie. Pravidlo tepelné pohody zároveň říká, že rozdíl mezi teplotou vzduchu a povrchovou teplotou pevných objektů v místnosti (stěn, podlah a zařízení) by neměl být větší než 4 °C, přičemž součet těchto teplot by se měl pohybovat kolem 38 °C. Pokud je tedy při konvekce vytápění teplota povrchu stěn 14 °C, musíte ohřát vzduch v místnosti až na 24 °C, abyste neměli pocit chladu. Při sálavém vytápění má povrch stěn běžně teplotu okolo 18 °C, takže místnost stačí vytopit na 20 °C a budete se cítit příjemně. Při sálavém vytápění tedy budete mít komfortní pocit tepla při prostorové teplotě asi o 4 °C nižší než u konvekčních systémů. A protože výšení teploty o 1 °C znamená zvýšení spotřeby energie asi o 6%, snížením teploty o 3 °C šetříte na topení téměř 20%. Navíc spolu s nižší teplotou vzduchu v interiéru se snižují i ​​tepelné ztráty – ty jsou totiž tím větší, čím je větší rozdíl mezi vnitřní a vnější teplotou.

Šup s ním na stěnu nebo na strop

Elektrické sálavé panely jsou v nabídce v různých velikostech i barvách. Bývají velmi elegantní, mohou mít dokonce podobu obrazu nebo zrcadla. V koupelně může být součástí panelu i držák na ručník. K velkým výhodám patří snadná instalace panelů s minimálními náklady. Náročnost stavebního zásahu a montáže je srovnatelná s osazením svítidla – jedinou podmínkou je připojení na 230 V (zásuvka nebo přímé spojení kabelem). Infrapanel lze osadit na stojan, zavěsit na stěnu nebo na strop. Zajímavou možností je zapuštění do podhledu. Stěnové panely by se neměly instalovat oproti oknu, protože sklo má nízkou akumulační schopnost a sáláním proti okenní ploše se zároveň zvyšují tepelné ztráty.

 


Posted in Interier, Stavba.