Tepelná čerpadla vzduch/vzduch – najdete je na každém rohu, jsou ale vhodná opravdu všude?

tepelné čerpadlo-vzduch-vzduchSetkáte se s nimi v regálech prakticky všech velkých hobby trhů, pravidelně se umisťují na přední části prodejů, nejčastěji se o nich mluví. Ani jeden z toho však nedává záruku, že tepelné čerpadla vzduch / vzduch budou vhodné i pro vaši nemovitost.

Tepelná čerpadla vzduch / vzduch jsou vhodná především do menších nemovitostí

Tepelná čerpadla vzduch / vzduch mají svá specifika. Jsou vhodné pro nemovitosti s nižším počtem větších místností, je dodáván elektrokotel, který má roli „zálohy“ pro situace, kdy tepelná čerpadla není schopen vyrobit dostatečný objem tepla. Zároveň ne vždy dokáží celoročně fungovat jako hlavní a jediný zdroj tepla. Neohřejete s nimi vodu. Jsou ze všech typů čerpadel nejlevnější, jejich instalace je velmi snadná.

Právě nízká cena, jednoduchá instalace a prostorová nenáročnost jsou často hlavními prodejními argumenty. Ano, tepelná čerpadla vzduch / vzduch mohou být v některých případech nejvhodnějším zdrojem tepla , např. pokud jde o vytápění rekreačního objektu, zimní zahrady.

Nejprodávanějším tepelným čerpadlům již nenajdete na každém rohu

V okamžiku, kdy však hledáte výkonný zdroj tepla s dlouhou životností a velmi nízkými provozními náklady, přichází řada na země / vodu nebo vzduch / vodu. Tyto jednotky mají vyšší pořizovací cenu a jejich instalace je vhodné realizovat prostřednictvím týmu zkušených techniků.

tepelná čerpadlaJednotky, které získávají energii ze země nebo vody, již nejsou „na každém rohu“, zkušenosti s nimi nemají vůbec všichni prodejci. Proto se stává, že prodejce doporučuje jednotku se systémem vzduch / vzduch ne proto, že jsou pro klienta nejvýhodnější, ale proto, že žádné jiné jednotky nenabízejí a neumí instalovat. Z tohoto důvodu je třeba zjistit předem, jaká čerpadla má prodejce v nabídce.

Při výběru prodejce tepelného je vhodné brát v úvahu:

  • historie společnosti, zejména počet instalovaných jednotek a zkušeností zákazníků s touto firmou
  • kvalita prodávaných tepelných čerpadel. Zde můžete být pomůckou k tomu, zda jsou prodejní čerpadla vybaveny Evropskou značkou kvality Q
  • nabízené záruky a podmínky jejich získání
  • schopnost prodejce realizovat i samotnou instalaci tepelného čerpadla
  • schopnost pomoci s vyřízením žádosti o dotace, pokud máte nárok, s čím se jedná v ruce požadavku na to, aby prodejce nabízené pumpy byl registrován do programu státních dotací

Posted in Stavba.