Jak je to s voděodolností dřevěných podlah

Poptávka po dřevěných podlahách neustává a je to pochopitelné – jsou totiž věčné! Zachovaly se na 600 let starých hradech, máme je v chalupách po předcích a novými třívrstvými dřevěnými podlahami si vybavujeme své moderní domácnosti. 

Nejoblíbenější materiál

Kromě trvanlivosti má dřevo ještě řadu dalších výjimečných vlastností. 

  • Dřevěné podlahy jsou především po všech stránkách příjemné: v zimě teplé a v létě chladivé, voňavé a krásné. 
  • Jako obnovitelný a ekologicky likvidovatelný přírodní materiál vyhoví dřevo i dnešním přísným požadavkům na přírodě blízké bydlení. 
  • Na výběr je škála designů, jejíž šíře je dána tím, že se různá dřeva (dub, buk, jedle, jasan, javor ad.) barví, bělí nebo moří. 
  • Podlahy se dodávají ve formě selských prken, lamel s podélnými vzory i parket různých velikostí.
  • Současné podlahy se snadno instalují, vyrábějí se totiž v lamelách se zámkovým spojem k pokládce plovoucím způsobem.

A to vše je důvodem současné módy a obliby.

Dřevo absorbuje vlhkost

Známým faktem je, že dřevo jako živý, 100% přírodní materiál, reaguje na vzdušnou vlhkost, absorbuje ji, nebo naopak v suchém vzduchu vysychá, a tím mění svůj objem. Míra těchto změn je závislá na druhu dřeva. Silně odolávají vlhkosti tropické dřeviny: merbau, sapela, jatobe, teak a další. Tato dřeva jsou tvarově a objemově velmi stálá a obstojí i na podlahách venkovních teras vystavených slunci a dešti. S jejich mimořádnými vlastnostmi a omezenou dostupností však souvisí vyšší cena. Do interiérů se proto více nabízejí podlahy ze stromů v Evropě dosažitelnějších.

Třívrstvé dřevěné podlahy

Problém změn tvaru a objemu řeší moderní lepené vrstvené podlahy. Podlahový dílec je slepen ze tří vrstev dřeva vždy kolmo na letokruhy. Tím se zamezí podélnému i příčnému krutu při současné vyšší stabilitě a také odolnosti vůči změnám teplot a vlhkosti v ovzduší. Navíc je možné šetřit vzácnější a pohledově zajímavé dřevo tím, že spodní dvě vrstvy jsou z běžných jehličnanů a dražší dřevo je použito pouze ve vrchní pochozí vrstvě. Optimalizuje se tím poměr mezi dokonalým vzhledem, vlastnostmi a cenou. Podlahy se dokonce dají položit na podlahové vytápění.

Zaplavená podlaha

Bohužel žádná dřevěná podlaha, ale ani podlahy z jiných běžných materiálů (např. laminát), nepřežije dlouhodobé mokro, povodeň, ani zaplavení způsobené vytopením od sousedů nebo přírodní katastrofou. Dostane-li se do interiéru velké množství vody, podlahu se pravděpodobně nepodaří zachránit. 

Před důsledky podobných katastrof chraňte svou domácnost pojištěním. Při běžném provozu však třívrstvou dřevěnou podlahu vzdušná vlhkost neničí. 

Více rad a tipů čtěte na blogu Barlinek.


Posted in Interier.