Jak pojistit dřevostavbu?

Trendem poslední doby je stavba ekonomicky a ekologicky šetrného bydlení. Patří sem i dřevostavby, u nichž bylo pojištění složitější a nákladnější. Dnes už je to naštěstí minulostí. I dřevostavbu bez problémů pojistíte.

Dřevostavby určené k celoročnímu bydlení dnes už pojišťovny považují za standardní stavbu. Dříve tomu tak nebylo. Ačkoli na stavbu bylo možné čerpat dotace, většina pojišťoven takovou stavbu buď nepojistila vůbec, nebo s přirážkou.

Mezi nejčastější argumenty patřilo to, že dřevo hoří a neodolá žádné vodě. Technologie se ale stále vyvíjí a živly si na ni nepřijdou. Dřevostavby tak dnes odolají požáru, a pokud vhodně zvolíte typ dřeviny, tak i povodni a zemětřesení.

Jak dřevostavbu pojistit?

Prvním krokem je výběr pojišťovny. Ačkoli dřevostavbu dnes pojišťovny většinou neznevýhodňují, výjimka se může objevit. Často se setkáte s dotazem na materiál stavby. Jde o zděný dům, panelák, dřevostavbu? Porovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven a vyberte si tu nejvýhodnější.

Proti čemu můžete dřevostavbu pojistit?

Stejně jako u ostatních staveb si můžete pojistit jak nemovitost, tak domácnost.

Pojištění nemovitosti

Zahrnuje stavbu jako takovou. Obvodové zdi, střechu, stropy, okna, okapy, omítky atd. Pojištění nemovitosti kryje celou škálu rizik.

  • Pojištění proti krádeži a vloupání
  • Pojištění pro případ vandalismu
  • Důsledky živelných událostí.

Mezi živelní katastrofy patří výbuch, sesuv půdy, požár, vichřice i povodeň. Právě požár a povodně byly dříve pro pojištění překážkou.

Masivní dřevěná konstrukce by měla odolávat požáru dle norem 30 minut, než spadne. Obyvatelé přeci potřebují dostatek času na to, aby dům opustili. Pokud je dřevěná konstrukce dobře navržená, může být vůči ohni odolnější lépe než ta ocelová.

Co se povodní týče, tak v místech, která jsou povodní ohrožena, ale stavět se tam smí, jsou dřevěné stavby tou nejlepší volbou. Zdi se po pár dnech pod vodou podmáčí a dům buď spadne sám, nebo je třeba ho strhnout. Dřevo je odolnější, stačí jej vysušit a vydesinfikovat.

Pojištění domácnosti

Vztahuje se na vybavení domu či bytu jako nábytek, televize, oblečení, knihy, šperky, elektrospotřebiče, klenoty atd. Kromě toho mohou být v pojistce zahrnuty i stavební součásti (plovoucí podlaha, kuchyňská linky namontovaná na zeď, obklady zdí a stropů).

Jak si nastavit limity pojištění?

Pojistným limitem se rozumí maximální částka, kterou vám pojišťovna v případě vzniku pojistné události vyplatí. Může být stanoven absolutní částkou, nebo jako procento z hodnoty domácnosti či nemovitosti.

Ke stanovení výše limitů je důležité znát hodnotu nemovitosti, potažmo vybavení bytu. Nevyplatí se cenu nijak přemršťovat, pojišťovna stejně vyplatí jen skutečnou škodu. Dejte si ale pozor i na podhodnocení. Kdo by chtěl dostat jen zlomek hodnoty věcí, o které přišel?


Posted in Financování bydlení, Interier.