Váš pozemek potřebuje oplotit II

Pojďme se blíže podívat na další možnosti oplocení pozemku či zahrady:

  • jsou oblíbené, protože jsou velké (ale přitom nejsou těžké) a plot z nich rychle přibývá. Při výstavbě oplocení se postupuje obdobně jako při stavbě zdi – plotové tvárnice však mají průzory a jsou zdobné, čímž esteticky doplňují vaše obydlí. Dobrou volbou je i kombinace betonu s jinými prvky, například betonová podezdívka se širokými betonovými sloupky, a to vše doplněné dřevěnými prkny v horizontálním či vertikálním směru.
  • nejčastěji používanými druhy kamene jsou andezit, žula nebo pískovec; někdy se používá i břidlice, ale z té je stavba obzvláště pracná. Oplocení z kamene patří k těm nejhezčím, ale jeho výstavba je náročná jak finančně, tak i časově. Poskládat vhodně kameny různých tvarů a velikostí vyžaduje notnou dávku trpělivosti a dostatek času. Na druhé straně po celá desetiletí se už nemusíte o plot starat. Někdo volí zděný plot a kamenem ho jenom obkládá, což může pěkně doplnit stejně obloženou podezdívku domu. K obkladu můžete použít pískovec či vápenec a nakonec i tu břidlici. Ke kamennému oplocení počítáme i již dříve zmíněné gabiony.
  •  jsou jemnější a mají otvory. Lícové cihly se vyznačují velkou odolností vůči povětrnostním vlivům, jsou ekologické a mrazuvzdorné a mají dlouhou životnost. Podle doby vypalování mají i různě barevné odstíny.
  • kovaná plotová pole mohou být ornamentální či jednoduchá, záleží jen na vašem vkusu. Každopádně jde o velmi stabilní oplocení. Ve stejném stylu můžete zvolit branku i vjezdovou posuvnou bránu, kryt na studnu a další podobné kovové doplňky jak na zahradě, tak přímo u domu. Kované ploty mají žárové zinkování, anebo aplikovanou práškovou barvu a díky tomu mají vysokou odolnost, dlouhou životnost a nevyžadují údržbu. Pohybují se však ve vyšších cenových relacích a nejčastěji je vídáme u luxusních vil a domů. Kovová plotová pole se zpravidla umísťují na zděné podezdívky. Mezi kovové ploty patří i ty z prolamovaného hliníkového plechu. Velmi dobře chrání soukromí majitelů pozemků, jsou bezpečné a bezúdržbové. Jediné co jim lze vytknout je jejich, ne příliš hezký, vzhled. Tyto ploty jsou však levné a rychle postavené, proto jsou vhodné příkladně k oplocení stavenišť, anebo se používají jako ploty provizorní.
  •  se obvykle sestavují z neprůhledných proutěných panelů. Ty se pletou z proutků vrby bílé a z lískových prutů. Lískové panely jsou masívnější s rustikálním vzhledem. Oporou pro proutěné ploty bývá obyčejné pletivo, nebo můžete panel upevnit na podezdívku mezi zděné sloupky. Na zahradní zástěny se používá rákos a bambus, ale také některé umělé materiály, které ty přírodní pouze imitují – například umělý ratan.
  • živé ploty se zřizují převážně v zahradních koloniích, ale i jinde – opět záleží na vkusu a možnostech majitele zahrady či stavebního pozemku.  Nejhustší ploty lze vypěstovat z buku, habru, dřišťálu a cesmíny. Chcete-li mít živé ploty stálezelené, použijte túje, smrky, cypřiše, anebo zimostráz, ptačí zob, brslen, bobkovišeň. Chcete-li mít živý plot s kvetoucími keři, sázejte zlatici, kdoulovec, šeřík, tavolník, trojpuk, anebo hortenzie a doplňte je stálezelenými rostlinami. U živých plotů nesmíte zapomínat na stříhání, ale pozor – je potřeba se naučit, kdy se které keře mohou zastříhávat. Obecně platí, že keře, kvetoucí na jaře, stříháme hned po odkvětu, a ty, jež kvetou v létě, můžete zastřihnout v zimě nebo brzy zjara. Živý plot můžete vysadit i jako doplňkový ke kterémukoliv jinému plotu, aby vám zajistil určitou clonu proti hluku a prachu třeba z rušné ulice. Za živý plot lze do určité míry považovat i plot z pletiva, neprodyšně porostlý popínavými rostlinami.

O dalších druzích oplocení si povíme podrobněji v předchozím článku.


Posted in Zahrada.